Jocurile video

Cand au aparut jocurile video?

Jocurile video s-au dezvoltat intr-o industrie de multe milioane de euro si nu da semne de incetinire. Dimpotriva o serie de prognoze fianciare in ceea ce priveste jocurile video, prevad o crestere accetuata a acestui sector.

La inceput jocurile video erau rudimentare si erau jucate pe diverse dispozitive. Unele erau dispozitive dedicate asa cum erau aparatele de la salile de jocuri sau erau mici aparate portabile cu ecran. In categoria apartelor portabile se afla si celebrul Tetris.

Tot la inceputuri au aparut si televizore ca care aveau unul sau doua jocuri preinstalate si care se jucau in doi jucatori care actionau niste potentiometre analogice conectate cu fir.

Jocuri pe calculator

Primele jocuri pe calculator erau de asemenea rudimentare si aveau un axpect pixelat. Insa calculatorele si placile lor grafice au evoluat foarte rapid. Aceasta a permis dezvoltarea unor jocuri cu un aspect din ce in ce mai placut .

Au inceput sa apara si primele tipuri de jocuri (Shooter, RTS, RPG etc.) In prezent exista foarte multe tipuri de jocuri pe calculator dezovltate de diversi producatori. Unele dintre aceste jocuri au un numar foarte mare de jucatori si a pagini intregi pe internet dedicate lor.

Dintre jocurile cu un impact foarte mare trebuie amintite seriile :

  • Command&Conquer
  • Warcraft
  • Starcraft
  • The Elder Scrolls
  • Diablo

Ar ma fi o multime de jocuri de amintit, eu am enumerat aici numai pe cele pe care mi le-am amintit la momentul scrierii acestui articol.

Console de jocuri

Popularitatea crescuta a jocurilor pe calculator si dezovltare tehnlogica a televizoarelor a dus la aparitia asa numitelor console de jocuri.

Aceste console de jocuri sunt dispozitivie dedicate care folosesc ecranul televizorului ca monitor si niste controllere speciale de pe care se controleaza jocurile si device-ul in sine.

Cele mai cunoscute console de jocuri sunt PlayStation produs de Sony si Xbox produs de Microsoft. Fiecare dintre acesti doi producatori incearca sa isi mentina baza de jucatori in ecosistem prin jocuri exclusive si abonamente.

Jocuri multiplayer si Jocuri online

Urmatorul pas urias in lumea jocurilor au fost jocurile online. Aceste jocuri multiplayer au fost o evolutie a jocurilor care se jucau in multiplayer numai in cadrul unor retele locale.

Au aparut jocuri online ca Starcraft sau Diablo care se puteau juca impreuna cu jucatori din intreaga lume online prin intermediul serviciului Battlenet dezvoltat de Blizzard.

Conceptul de jocuri online a capatat un nou inteles odata cu aparitia MMO-urilor “Massive Multiplayer Online “. Cel mai de seama reprezentant al acestui gen de jocuri online este de departe World of Warcraft al acelorasi Blizzard aparut in anul 2004. World of Warcraft a avut o perioada in care avea 12 milioane de jucatori activi. O dovada a succesului acestui joc este faptul ca dupa 15 ani inca mai are cateva milioane bune de jucatori activi.