Televizoare Smart

Ce este televizorul smart?

WebOS TV

Televizorul smart este un televizor, care asemenea unui PC sau al unui telefon mobil, are un sistem de operare pentru care se proiecteza si se optimizeaza aplicatii. In cazul telvizoarelor smart cele mai utilizate aplicatii sunt cele de streaming video ( You Tube, Netflix Hbo Go etc.). Anumite televizoare smart au, sau li se poate atasa tastatura folosita la navigarea pe internet cu ajutorul browser-ului propriu al televizorului.

Si inainte de a avea televizoare smart, televizoarele puteau reda continut de pe un suport extern de stocare (hdd extern, memory stick. etc.) Acestea se mai foloseau la fel ca si acum in activitatile de gaming de pe console (PlayStation, Xbox etc.)

Calitatea ecranelor si softului de procesare a imagine a crescut constant in ultimii ani. Odata cu aparitia ecranelor Oled si a televizoarelor 8k sa ajuns la un nivel de calitate de neconceput in urma cu numai un deceniu.

Acesta imbunatatire dramatica a calitatii a determinat utilizatorii sa foloseasca televizorul smart pentru a reda continut propriu, continut care cel mai des a fost creeat cu ajutorul telefoanelor mobile intetligente. Este vorba, evident despre continut video Full HD, 4k sau main nou 8k si fotografii.

Televizoare Android

AndroidTV

Cei mai importanti producatorii de televizoare android sunt Sony si Philips. Desi doi dintre marii producatori din piata de televizoare smart, mai exact Samsung si LG folosesc sisteme de operarare proprii, Tizen OS pentru Samsung si respectiv Web OS pentru LG, Sony si Philips au ales sa foloseasca Android TV ca sistem de operare pentru telvizoarele produse ei eliminand astfel costurile de productie a unui sistem de operare propriu. Pe langa avantajul folosirii unui sistem de operare deja testat si functional acesta mai oferea si avantajul unei baze uriase de aplicatii.

Aplicatii TV

Google PlayStore

Desi unii dintre posesorii de televizoare Android au cateva critici in ceea ce priveste partea de administrare a televizorului, numarul de aplicatii TV oferite de acest sistem de operare este net superior celorlalte sisteme de operare existente pe piata de televizoarelor smart. Acestea oferind practic, prin accesul la magazinul de aplicatii Google Play, acelasi numar de aplicatii TV care stau la dipozitia tuturor utilizatorilor de Andorid de pe celelate dizpozitive (telefoane, tablete etc.)